LET’S BROWSE #2: Een duik in mijn familiegeschiedenis

Al een aantal jaar geleden wilde ik beginnen met het onderzoeken van mijn stamboom van vaderskant. Ik begon met het opvragen van de geboorteakte van mijn opa, die in januari 1916 in het Duitse Sterkrade werd geboren. Het feit dat zijn moeder, mijn overgrootmoeder, tijdens de Eerste Wereldoorlog vanuit Nederland naar Duitsland ging en hier haar kind kreeg, vond ik fascinerend en ook ietwat vreemd. Waarom zou een hoogzwangere vrouw naar een land gaan waar op dat moment oorlog heerst? Een duik in mijn familiegeschiedenis zou wellicht antwoorden brengen.

Toch bleef de geboorteakte in eerste instantie in een doos zitten en vond ik geen tijd en ruimte hier verder naar te kijken. De laatste weken begon het weer een beetje te borrelen. Wellicht omdat ik weer in de regio woon waar mijn familie vandaan komt: mijn oma werd geboren in Nijmegen, mijn opa groeide op in Arnhem. Ze ontmoetten elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beide werkten in het interneringskamp in het voormalige Kamp Avegoor in de buurt van Ellecom. “Ze vonden elkaar hier waarschijnlijk in hun rechtvaardigheidsgevoel”, vertelde mijn tante me laatst. Zij weet me als één-na-oudste uit het gezin interessante informatie en anekdotes te vertellen. Niet alleen over de oorlog, trouwens. Ook over het latere werk van mijn opa, boodschappen doen met mijn oma en bezoekjes bij mijn overgrootmoeder in Arnhem.

Na dit gesprek besloot ik mijn account op het online genealogieplatform MyHeritage te reactiveren en te beginnen met het toevoegen van de voor mij bekende gegevens. Daarna startte ik een zoekopdracht in de online collectie van het Gelders Archief. Als er iets over mijn familie online beschikbaar zou zijn, had ik hier wellicht kans van slagen.

En ja, bingo! Dit ging wel erg makkelijk. Ik scrolde door de verschillende treffers, die niet allemaal relevant bleken te zijn. Toch was dit een uitstekend uitgangspunt voor verder onderzoek. Geboorteaktes, huwelijkssluitingen, overlijdensaktes… vaak zelfs als scan beschikbaar, mét informatie over ouders, (ex)-partners, kinderen. Ik verzamelde binnen een middag een groot aantal namen.

Toch bleef er iets aan me knagen. Mijn opa werd dus in januari 1916 geboren, zijn vader stierf volgens verhalen een half jaar later door verdrinking. Maar wanneer precies, en waar? Het kon in Duitsland zijn, in Nederland. In het Gelders Archief vond ik niets, dus ik besloot het – echt waar – gewoon maar eens te googelen. En na wat speurwerk stuitte ik op de originele overlijdensakte, uit juli 1916.

Mijn overgrootvader bleek in die maand te zijn gevonden in de Waal bij Woudrichem, onder de rook van Den Bosch. De akte was dus hier opgemaakt, met als aangevers een tweetal jonge mannen. Bekenden, of toevallige voorbijgangers? Nog steeds zijn er veel vraagtekens, maar dit was een bijzondere ontdekking. Hij werd 29, net zo oud als ik nu ben. Mijn overgrootmoeder bleef alleen achter en is nooit meer hertrouwd. Ze woonde later nog een tijdje bij mijn opa en oma in huis en heeft op mijn tante niet de beste indruk achtergelaten. “Achteraf denk ik dat ze het gewoon niet makkelijk heeft gehad, als alleenstaande moeder”.

Door deze “mooie” ontdekking ben ik gemotiveerd nu echt eens tijd vrij te maken voor verder onderzoek. Mijn moeder is inmiddels op zolder – en in haar geheugen – ook op zoek gegaan naar informatie. De takken van mijn digitale stamboom groeien steeds verder. Eens zien hoe ver ik terug in de tijd kan reizen. En anders moet ik maar gewoon een BN’er worden, dan kan ik Verborgen Verleden bellen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven