Programmeren kun je leren: mijn ervaring met SheCodes

Computers heb ik altijd al fascinerend gevonden. Wiskunde vond ik daarentegen altijd verschrikkelijk. Lang dacht ik dat ICT-dingen en programmeren voor mij niet zouden zijn weggelegd. Dat is toch met van die moeilijke berekeningen en codes? “Dat kan ik vast niet”, hoorde ik mezelf zeggen. Tot ik steeds meer verhalen hoorde en er na wat kleine experimenten achterkwam dat het vooral ook veel gaat om logisch nadenken, creativiteit en (computer)talen. Via TikTok kwam ik SheCodes tegen en ik besloot eens wat research te doen.

Wat is SheCodes?

Women currently hold 25% of coding jobs and earn 30% less money than men. SheCodes is here to help bridge the gender gap in the tech programming industry by providing knowledge that is becoming necessary in today’s increasingly technological job market.

Mission statement SheCodes (website)

Vrouwen zijn in de ICT-wereld nog steeds ondergerepresenteerd en verdienen minder dan mannelijke collega’s. SheCodes wil programmeren en daarmee eventuele technische carrières voor hen toegankelijker maken. Ik wil de culturele sector voorlopig nog trouw blijven, maar ook (of juist!) daar zijn digitale skills hard nodig. Na een gratis webinar besloot ik me aan te melden voor SheCodes Basics, een workshop van drie weken.

Screenshot website SheCodes (workshop basisvaardigheden programmeren leren)
Screenshot van de leeromgeving van SheCodes
Inhoud en investering

De workshop is in het Engels en volledig digitaal. Al het lesmateriaal is verzameld in een speciale leeromgeving op de website van SheCodes. Naast instructievideo’s door oprichter Matt Delac vind je hier ook veel handige tips en voorbeelden. Je hebt overigens geen dure software nodig: voor de workshop wordt het programma Visual Studio Code gebruikt, dat je gratis kunt downloaden. Dit kan wel alleen op een laptop of desktop, op je telefoon of tablet werkt het niet.

Kleine opdrachten en grotere projecten dagen je uit om je kennis meteen in de praktijk te brengen. Je leert de beginselen van HTML (de standaard programmeertaal voor webpagina’s), CSS (hiermee kun je de opmaak veranderen) en JavaScript (hiermee kun je interactie toevoegen). Er zijn deadlines voor de wekelijke huiswerkopdrachten, maar verder kun je alles in je eigen tijd doen. Mijn ervaring is dat je met de geschatte vijf uur per week genoeg tijd hebt om de opdrachten te voltooien.

De workshop is niet gratis. Ik heb even getwijfeld of ik de investering zou doen, maar ik heb er geen moment spijt van. Door gebruik te maken van een actie heb ik voor de Basics-workshop 79 euro (normaal: 99 euro) betaald. Dit is een hele schappelijke prijs voor de hoeveelheid informatie en begeleiding die je krijgt. Als je werkzoekend bent en/of je niet de middelen hebt om het volledige cursusgeld te betalen, zijn er kortingsopties beschikbaar.

Communitygevoel en motivatie: ik kan dit!

Het was heerlijk om alleen achter mijn laptop te experimenteren en tegelijkertijd deel uit te maken van een community. Via het communicatieplatform Slack kan je tijdens de workshop hulp vragen bij de opdrachten en in contact komen met andere deelnemers. Het is interessant om te zien wie er allemaal bezig zijn met programmeren. Van over de hele wereld weten mensen SheCodes te vinden. Erg grappig dat ook hier uiteraard veel Nederlanders te vinden zijn. We zijn overal 😉

Aan het einde van de workshop bouw je een eigen startpagina. Het is echt leuk en motiverend om te zien dat je in zo’n korte tijd al een simpel maar functioneel “product” kunt bouwen. Ik maakte deze pagina over queer geschiedenis. Lekker kleurrijk is het geworden. De rest van de zomer ga ik individueel verder oefenen. Wellicht volgt in de herfst een tweede workshop, want dat gepruts met codes smaakt naar meer!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven